KUNSTLICHT, Kunstliefde, Utrecht

Datum: 
16 January, 2016 - 13:00 to 14 February, 2016 - 17:00

'Kunst-Licht'

16 januari t/m 14 februari 2016

lichtobjecten, installatie en fotografie 

De donkere maanden zijn voorbij, het is tijd voor licht! Licht is essentieel voor ons bestaan. Licht maakt de wereld zichtbaar. Kleuren bestaan bij gratie van het licht. Al eeuwen vormt het één van de belangrijkste elementen en inspiratiebronnen in de kunst, maar het licht zelf is raadselachtig en ontastbaar, een immaterieel medium. Licht is aanwezig en afwezig tegelijkertijd. De uitvinding van kunstlicht vormde een van de grootste veranderingen in de geschiedenis van ons bestaan. In objecten, installatie en fotografie, staat in deze tentoonstelling het licht zelf centraal. Het licht als kunstwerk.

Met lichtobjecten van Tamar Frank, Rob Scholte, Jozef van der Horst , Sietze van de Star, Esther Hoogendijk en fotografie van Daan Bramer

Opening: zondag 17 januari 16.00 uur

 Tamar Frank is een lichtkunstenaar pur sang. Ze ontwikkelde bijzondere lichtinstallaties voor nationale en internationale projecten. Zo ontwierp ze als eerste een computergestuurde lichtinstallatie op een wolkenkrabber van 120 meter hoog in Vancouver, geheel opgebouwd uit LED. Met haar werk reageert ze op de ruimte en de architectuur. Met minimale ingrepen verlegt ze de focus en concentratie waardoor het zichtbare een nieuwe betekenis krijgt. In Kunstliefde is haar object Lichtschaduw te zien. Een lichtobject dat in plaats van schaduw een lichtsilhouet op de achterwand projecteert dat langzaam beweegt en van kleur verandert.  Het object wordt omgeven door een aura van licht dat naarmate het donker wordt steeds sterker gaat stralen.

Rob Scholte Light, your first currency maakt deel uit van een serie lichtobjecten die Rob Scholte in 2014 in samenwerking met Kunstruimte KuuB maakte. Het is een hypnotiserend lichtobject opgebouwd uit knikkers in alle soorten en maten op een paneel; looiers, detten, bonken, bollebusten, rode duivels, kanaries, roosters, spikkels, stierenkloten, kattenogen, spetters, mini’s en nog veel meer. Daaronder schijnt het ledlicht egaal over het paneel. De knikkers gaan leven en vlammen op. Scholte verheft de knikkers tot een eindeloos en steeds variërend kijkgenot.

Jozef van der Horst heeft zich in de loop van de tijd ontwikkeld als een uniek lichtkunstenaar met de nadruk op de toepassing van neonlicht. Hij blaast zijn neonsculpturen zelf. Zowel het neonglas als ook de perfect afgewerkte basis onderdelen. De werken zijn geïnspireerd door geometrische vormen, felle kleuren en licht. Hij combineert het neon met onder andere hout, formica, perspex, lood, bladgoud, RVS, staal en keramiek. ‘Neon heeft nagenoeg onbeperkte vormingsmogelijkheden en kan als geen ander middel kleur en lijn zo geconcentreerd weergeven.

Sietze van de Star studeerde in 2015 af aan de HKU in productdesign met zijn lichtobject Meridian Light. Webcams geplaatst over de hele wereld leggen dynamische zonsondergangen vast en transformeren deze beelden naar de Meridian Light. De kleuren worden continu geanalyseerd en vertaald in een dynamische lichtervaring. De vorm van het lichtobject is gebaseerd op de meridianen van onze planeet. Gelijk met de rotatie van de aarde, doorloopt  Meridian Light webcamfeeds van 12 tijdzones in intervallen van twee uur. Hierdoor kan je spectra van verschillende zonsondergangen ervaren, van zachte pasteltinten tot levendige kleuren. Via een app is het mogelijk zelf een locatie te kiezen. In november 2015 was het werk te zien tijdens de Dutch Design Week.

Esther Hoogendijk maakt voornamelijk (multimediale) installaties speciaal gemaakt voor een ruimte. Ze onderzoekt de ruimte en zijn gelaagdheid. In haar werk spelen vooral moleculaire en cellulaire vormen en structuren een belangrijke rol. Als een uitvinder gaat ze aan het werk, doet heel veel onderzoek en ontdekt proefondervindelijk nieuwe technieken en methoden om haar concept uit te voeren. Vaak werkt ze met (dia)projecties, licht, en transparantie. Ze studeerde af in 2009 aan ArtEZ in Enschede, nam deel aan verschillende lichtfestivals en buitenprojecten en won in 2012 de kunstopdracht van het Bkkc, Brabants Kenniscentrum voor Kunst & Cultuur.

Daan Bramer In de gelaagde landschappen van Daan Bramer weerspiegelt de verhouding  tussen cultuur en natuur. De wijze van vlakverdeling, het bijzondere lichtgebruik en de abstraherende composities roepen zowel verwondering als verdieping op. Met deze beelden wil hij de impact van de menselijke invloed op het landschap in overweging geven.