PREPARTURE, Willem II Fabriek, Den Bosch

Datum: 
3 October, 2014 (All day) to 26 October, 2014 (All day)

PREPARTURE is de eerste editie van een totaalproject dat drie jaar duurt, het project bestaat uit 3 delen:
- (2014) PREPARTURE - (2015) IMPARTURE - (2016) MANIFUTURE

Deelnemende kunstenaars:

2BK (Patricia Smits & Marieke Busser)
Art van Triest
Cecilia Rebergen
Esther Hoogendijk
Eva de Jong
Harm Ronald Maris
Janneke Kornet
Marleen Huijsmans

Martijn Grooten
Rijnder Kamerbeek
Rosalinde van Ingen Schenau
Sanne Kabalt
Sebastiaan Noort
Tessa Chaplin
Veronique Alberghs

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

WAT IS PREPARTURE?

- (2014) PREPARTURE ''prepare to participate'': de eerste editie, een happening met een expositie, informatie-wall en rond-de-tafel-gesprekken.
Van 3 t/m 26 oktober tonen startende beeldend kunstenaars hun ondernemerschap in het 'kunstenaar zijn'. Centraal hierin staat: 'alles wat de kunstenaars inzetten en nodig achten om hun professionaliteit te verstevigen of neer te zetten'. Dit doen ze door enerzijds een expositie op te bouwen met hun meest recente werk, en anderzijds door een informatie-wall met achtergrondinformatie te tonen. Hierdoor komt u alles te weten over het leven van de kunstenaar anno 2014, zoals bijvoorbeeld hun weekindeling, inspiratiebronnen, afkomst, toekomstdroom of inkomsten. Het uiteindelijke doel van PREPARTURE is het inventariseren van de vragen en behoeftes van de deelnemende kunstenaars en daarbij het vergroten van het draagvlak voor de kunst in Nederland.


WAT IS imparTURE?

- (April 2015) IMPARTURE ''share to prepare'': de tweede editie, een (meer uitgebreide) happening met daarbij een evaluatie van de bevindingen van de deelnemende kunstenaars van PREPARTURE. IMPARTURE staat voor ‘delen’. De kunstenaars gaan met partners uit de kunstwereld in gesprek en laten zien hoe zij hun ondernemende capaciteiten inzetten ten behoeve van hun kunstenaarspraktijk. IMPARTURE bestaat uit: Expositie, informatie-wall, workshops, lezingen en debatteren met partners uit de kunstwereld. Voor de deelnemende kunstenaars van PREPARTURE is IMPARTURE een 'verdieping' vanuit de ervaringen van PREPARTURE. Daarna volgt de derde editie MANIFUTURE;


WAT IS manifuTURE?

- (Oktober 2016) MANIFUTURE ''manifestation for the future'': de derde editie, een landelijke manifestatie met daarbij een evaluatie van de ervaringen van de deelnemende kunstenaars van PREPARTURE en IMPARTURE; Na twee jaar kunnen ervaringen en eventuele knelpunten worden besproken met de desbetreffende partners uit de kunstwereld. Kunstenaars hebben gezamenlijk toegewerkt naar een kunstenaarschap waarin het maken van kunst en hun cultureel ondernemerschap in evenwicht zijn. Het publiek heeft kennis kunnen maken met startende kunstenaars op weg naar een onafhankelijk en consistent kunstenaarschap. In MANIFUTURE zetten de kunstenaars een statement neer in de vorm van een manifestatie. MANIFUTURE toont hoe een nieuwe generatie beeldend kunstenaars voor zichzelf opkomt en op welke manieren zij hun plaats innemen in de kunstwereld.

 

Preparture programmA - 3 t/m 26 oktober

PREPARTURE is een drie weken durende happening waar 15 kunstenaars niet alleen hun kunstwerken, maar ook hun kunstenaarschap tentoon stellen. Het concept van PREPARTURE is nieuw en uniek in zijn vorm. In deze happening wordt, naast een expositie, d.m.v. een informatie-wall voor het publiek kenbaar gemaakt hoe het leven van de startende ondernemende kunstenaar eruit ziet. Hoe leven zij? Hoe verdienen zij hun geld? Wat zijn hun toekomstdromen? Kortom: wat weten kunstenaars wel, maar het publiek niet? De kunstenaars die deelnemen hebben allemaal ondernemende capaciteiten. Ze nemen actief deel aan de kunstwereld en werken toe naar een onafhankelijk kunstenaarschap. Er worden tijdens PREPARTURE rond-de-tafel-gesprekken gehouden. Deze gesprekken zijn besloten en gaan over de vragen en behoeftes van de kunstenaars. Er zijn ook rondleidingen te volgen tijdens PREPARTURE. Deze rondleidingen zijn speciaal georganiseerd voor mensen die nieuwsgierig zijn naar het leven van de nieuwe generatie kunstenaars. Waarom maken zij de kunst die ze maken? Waarmee vullen zij hun week? De rondleidingen zijn gericht op de vragen van het publiek, wat betekent dat zij zelf voor een gedeelte de invulling van de rondleidingen bepalen.